(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Koláč brambory kypří každé těsto
Potřebné ingredience
25 dkg vařených studených brambor, 25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 7 dkg tuku, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, ev. trochu citronové kůry
Náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru,1 tvaroh nebo jablíčka, zavařenina apod.
Na fotce jsem dala jako náplň višňovou zavařeninu.
Postup přípravy
Brambory ustrouháme, prosejeme mouku s práškem, přidáme cukr a zaděláme vejcem a vlahým tukem. Zpracujeme těsto. Z poloviny uděláme do koláčové formy kolo, pomažeme je náplní a dáme druhé kolo. Nebo v případě, že použijeme zavařeninu, tak z druhé poloviny vyválíme mřížky, jimiž povrch koláče pokryjeme. Zvolna pečeme v předehřáté troubě.
Náplň, jak ji dělám: uvařím z 1/2 l mléka vanilkový pudink, do hotového pudinku vmíchám tvaroh - vzniklým krémem potřu těsto.
Asi bych měla ještě dodat, že já - jakmile přenesu vrchní díl těsta do koláčové formy - vidličkou ho pravidelně lehce propíchám, aby mohla odcházet pára.
Mám ráda zajímavé recepty - tento jsem objevila v jedné kuchařce - přidám ještě několik rad, které autorka k používání brambor do těst přidala.
1) chceme-li omezovat tuk a cukr v našich pokrmech v zájmu "štíhlé linie", neuškodí, vrátíme-li se k některému třeba i úspornějšímu předpisu na dobrou buchtu, koláč nebo závin - uvádí totiž, že je stará hospodyňská moudrost, že jemně nastrouhané brambory kypří a zvláční každé těsto - no já jsem to tedy neznala:-)
2) přidáváme-li do těsta brambory, musíme znát přesný poměr brambor k mouce a ostatním přísadám. Těsta musíme zadělávat o něco hustší než obvykle, hned je zpracovávat a brzo péci. Těsta stáním řídnou.
3) brambory na moučníky vaříme vždy omyté, ve slupce a loupeme je až druhý den. Pak je teprve jemně nastrouháme a rozprostřeme na vále, aby byly kypré a nelepily se. Brambory starší než 48 hodin do těsta nedáváme.
4) všechny výrobky z brambor pečeme v předtopené troubě, aby se rychle zapekly, a pak je pomaleji při sníženém teple dopékáme. Krájíme je, až vychladnou. Příliš zvolna pečené vysýchají, příliš zprudka zapečené dostávají tvrdý povrch.
Náplň, jak ji dělám: uvařím z 1/2 l mléka vanilkový pudink, do hotového pudinku vmíchám tvaroh - vzniklým krémem potřu těsto.
Asi bych měla ještě dodat, že já - jakmile přenesu vrchní díl těsta do koláčové formy - vidličkou ho pravidelně lehce propíchám, aby mohla odcházet pára.
Mám ráda zajímavé recepty - tento jsem objevila v jedné kuchařce - přidám ještě několik rad, které autorka k používání brambor do těst přidala.
1) chceme-li omezovat tuk a cukr v našich pokrmech v zájmu "štíhlé linie", neuškodí, vrátíme-li se k některému třeba i úspornějšímu předpisu na dobrou buchtu, koláč nebo závin - uvádí totiž, že je stará hospodyňská moudrost, že jemně nastrouhané brambory kypří a zvláční každé těsto - no já jsem to tedy neznala:-)
2) přidáváme-li do těsta brambory, musíme znát přesný poměr brambor k mouce a ostatním přísadám. Těsta musíme zadělávat o něco hustší než obvykle, hned je zpracovávat a brzo péci. Těsta stáním řídnou.
3) brambory na moučníky vaříme vždy omyté, ve slupce a loupeme je až druhý den. Pak je teprve jemně nastrouháme a rozprostřeme na vále, aby byly kypré a nelepily se. Brambory starší než 48 hodin do těsta nedáváme.
4) všechny výrobky z brambor pečeme v předtopené troubě, aby se rychle zapekly, a pak je pomaleji při sníženém teple dopékáme. Krájíme je, až vychladnou. Příliš zvolna pečené vysýchají, příliš zprudka zapečené dostávají tvrdý povrch.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
muchlanek
(upraveno)
22. 2. 2009, 16:46
Vypadá to krásně. Jdu uvařit brambory a zítra vyzkouším. Díky za tip.